Guys, I'm doing all new material tonight. I have twelve new songs about my mother's suicide and one about a snowman.
- Phoebe Buffay; Friends: S01E10

Sunday 10 June 2012

A három domb

Jöjjön egy komolyabb dal is, hogy a nap végére összehozzam a három bejegyzést. A három domb egy vers, amit még valamikor a főiskola utolsó éveiben írtam. A Városligetben sétáltam, és egy padot kerestem, ahova leülhetek, hogy egy barátomnak megírjak egy levelet. Nagyon hosszú leveleket szoktam írni, szóval egy kényelmes padot kellett találnom. És láss csodát, megtaláltam a Ligetnek azt a homokozóját, ahol még homokvárépítős/mászókázós koromban játszottam délutánokat. Körben padok, meg fák, középen mini homokozó (nagyobbra emlékeztem) és annak is a közepén három műkő bucka (ezek anno még hegyek voltak, de ugyebár az eróziós erők dolgoznak). Ide telepedtem le, megírtam a levelet, és aztán megírtam a verset. Azóta sem tudom, hogyan hoztam össze egy bő óra alatt ennyi versszakot. Ez később nagyon ritkán sikerült, általában hosszú órákat dolgozom a szövegeken, de ott ahogy besötétedett, úgy azalatt az egy óra alatt a vers is elkészült.

Aztán, ahogy az már lenni szokott lusta kezdő dalszerzőkkel, egyik nap (jópár évvel később) ihlet hiányában elővettem a verset, és rágyurmáztam ezt az akkordmenetet.

Egy kis akkordozó okosság a végére, vagyis "key take-away messages": Az akkordkör gyakorlatilag végig kisebb variációkkal állandó, de azzal játszottam rajta (ezt én fedeztem fel, büszke is vagyok, talán levédetem, hogy más ne is használhassa), hogy a moll akkordoknak adok egy pofont hetes akkordokkal, és máris ugyanazt a kört folytatom, de már dúr akkordokkal. Emiatt a vers hangulatával az akkordok is hol emelkednek, hogy süllyednek. (Tapsot hallok a háttérből, köszönöm, köszönöm...)


Intro

Most következik az igazi próba, vajon tudok-e feltölteni, vagy legalább valami tárhelyről belinkelni dalokat. Arra tippelek, hogy csak az utóbbi lehetséges. Nézzük csak, mit tud pl a Soundcloud... (Kétórányi tárhelyet. Nem sok, de majd nyitok új fake accountot.)

Következik az első fél szám: Intro

Az első fél szám valójában nem az első. Ez az, amelyiknél először felelek már én az akkordokért. Születtek számok korábban is, de ott még csak szövegeltem, és nem pengettem. De már csak a szövege miatt is ennek kell megalapoznia a blogot. Ne várjatok komoly katarzist, inkább egy felütést a következő dalok előtt.

Ezt azért szeretem, mert a végére odatettem egy viszonylag kibogozhatatlan kívánságot, ami egyben ars poetica is lehetne, ha nem pont az ellenkezőjébe fordult volna át a dalszerzői munkálkodásom. Megfejtitek, hogy mit jelent?

Intro

Beköszönés

Kedves vendégem, már több próba bejegyzést írtam erre a felületre, mindegyik másról szólt. Ezeket most nem fogod elolvasni, kitöröltem őket. Biztosan nem így indul egy jó blog, de ez a lényeg:

Itt dalok fognak sorakozni. Letölthető, terjeszthető, nektek adom.